Deset z klanu Iga

IGA OGEN
Stará vůdkyně klanu Iga. Kvůli své zničené lásce k vůdci rodu Kouga vychovala ze své vnučky Oboro jemnou, mírumilovnou dívku, doufajíc, že ona je klíčem k usmíření mezi oběma rody. Ogen nepoužívá žádné zvláštní techniky a má speciálně vycvičeného sokola se smrtícími drápy.
Kdo ji zabil: Danjo

 

IGA OBORO
Po Ogenině smrti se z ní stala vůdkyně klanu Iga, ovšem jen papírová, protože skutečnou hlavou rodu se záhy stal jeden z ninjů, Yakushiji Tenzen. Oboro je něžná, mírumilovná dívka, která nikdy nechtěla žádné rozbroje a nyní se snaží válku zastavit. Přestože neumí bojovat s žádnými zbraněmi, narodila se s kouzelnýma očima a jediným pohledem dokáže zrušit i tu nejstrašlivější shinobi techniku, kvůli čemuž z ní všichni mají strach. Oboro je zamilovaná do Gennosukeho, ale brzy po vypuknutí války ji donutili přísahat, že ho zabije. 

 

 YAKUSHIJI TENZEN
Ovládá snad nejmocnější techniku celého svého klanu. Narodil se s tzv. Dvojčetem, což je jakýsi démon, který přežívá v jeho těle. Dvojče vyléčí jakékoliv Tenzenovy rány, čímž mu zaručuje nesmrtelnost (Tenzen je přes 200 let starý). Jediný způsob, jak ho zabít, je spálit ho na prach nebo useknout hlavu a schovat ji někde, kde ji Dvojče nenajde. Tenzen má v klanu Iga největší autoritu a po Ogenině smrti se stal jeho nepsaným vůdcem, ale i to hodlá změnit a chce se stát vůdcem oficiálním. Pokouší se přinutit Oboro, aby mu porodila dítě, které bude hlavou celého klanu Iga.

Kdo ho zabil: Oboro

 

AKEGINU
Nejbližší přítelkyně a strážkyně Oboro. Akeginu ovládá vlastní krev, díky níž různě oslepuje nepřítele a rovněž dovede vytvořit krvavou mlhu a protivníka zmást nejrůznějšími vizemi a imaginacemi. Je zamilovaná do Koshira, ale svou lásku se bojí projevit.
Kdo ji zabil: Kisaragi Saemon

 

CHIKUMA KOSHIRO
Jeho zbraněmi jsou dva kosíře, kterými může bojovat buď nablízko nebo je po nepříteli házet podobně jako bumerang. Jeho hlavní technikou však je Kamaitachi (duše větru) - v praxi to vypadá tak, že Koshiro nasaje vzduch a pak s jeho pomocí vytvoří vzdušné víry, které nepřítele rozsekají na kaši. Koshirovým životním cílem je chránit Oboro, ať to stojí cokoliv.
Kdo ho zabil: Kagero

 

YASHAMARU
Při boji používá speciální vlákna, vyrobená z ženských vlasů, tak pevná a ostrá, že dokážou rozsekat cokoliv - včetně zdí a skal, o lidech nemluvě. Na začátku putoval s Ogen do Sunpu, kde bylo rozhodnuto o válce a pak byl pověřen, aby donesl svitek svému rodu. Je to Hotarubin manžel.
Kdo ho zabil: Kasumi Gyobo

 

HOTARUBI
Používá mysteriózní genjutsu, vyvolává purpurové motýly, kteří pak různě matou jejího protivníka, dokážou na sebe vzít její podobu a dokonce i ji samotnou přenést na jiné místo. Kromě této specializace ale ovládá i obyčejný boj na blízko. Také si pěstuje bílého jedovatého hada, který je jejím ochráncem.
Kdo ji zabil:
Kisaragi Saemon

 

MINO NENKI
Své vlasy ovládá stejně dobře, jako kteroukoliv obyčejnou končetinu. Pomocí nich pak šplhá, může se dokonce pohybovat mezi stromy jako Tarzan, zachytává jimi zbraně vržené protivníkem a když je to nutné, tak nepřítele jimi nepřítele třeba i probodne. Celé jeho tělo je porostlé chlupy, takže Nenki vypadá spíše jako opice. Největší nechutnosti na něm je ta, že se nestydí při boji používat i chlupy v nose. ^_^
Kdo ho zabil: Muroga Hyoma

 

AZUKI ROUSAI
Nepříjemný stařík s hlavou jako meloun. Je to "gumový muž", své končetiny může libovolně natahovat a tvarovat.
Kdo ho zabil: Okoi

 

AMAYO JINGORO
Jeho tělo je tvořeno především vodou. Při kontaktu se solí se z něj stane ubohá slimáčí kreaturka, která přímo svádí k tomu, abyste ji rozšlápli. Pokud pak okamžitě nedostane vodu, zemře.
Kdo ho zabil: Kasumi Gyobo

Deset z klanu Kouga

KOUGA DANJO
Náčelník klanu Kouga. Jeho specializací je boj s otrávenými jehlami, neovládá žádné nadpřirozené jutsu. V mládí byl zamilovaný do mladičké vůdkyně klanu Iga, Ogen, ale během událostí, které se staly, se jejich láska změnila v nenávist.
Kdo ho zabil: Ogen

 

KOUGA GENNOSUKE
Po Danjově smrti se stal vůdcem rodu Kouga právě jeho vnuk Gennosuke. Kromě toho, že je prvotřídní šermíř, ovládá nejmocnější a nejtajnější techniku z celého klanu, kterou se naučil od Murogy Hyomy. Když se Gennosuke podívá do očí svých protivníků, přinutí je tím, aby obrátili své zbraně proti sobě. Miluje Oboro z Iga a jejich plánovaný sňatek by znamenal mír mezi oběma rody. Ke sňatku však nikdy nedošlo a Gennosuke byl přinucen proti Oboro bojovat. 

 

 MUROGA HYOMA
Gennosukeho učitel, rovněž ovládá techniku Vražedných očí, ovšem ne tak dokonale jako jeho žák, Gennosuke. Hyoma nejspíš nedokáže mít oči otevřené, aniž by techniku nepoužíval, proto už mnoho let nechává své oči zavřené. Díky tomu jej všichni jeho protivníci podceňují, protože se domnívají, že Hyoma je slepý
Kdo ho zabil: Chikuma Koshiro

 

KISARAGI SAEMON
Starší bratr Okoi, kterou velice miluje. Saemon má schopnost dokonale napodobit jakýkoli hlas a také na sebe dokáže vzít jakoukoliv podobu. Kromě toho je výborný i v běžném taijutsu.
Kdo ho zabil: Yakushiji Tenzen

 

KISARAGI OKOI
Saemonova malá sestřička. Je to kunoichi neboli ženská ninja. Okoi je nejen výborná v boji na blízko, ale její hlavní technika je mnohem mysterióznější. Dívka dokáže pouhým dotykem kůže na kůži vysát ze svého protivníka všechnu krev (jako pijavice) – čím větší je kontakt s kůží, tím rychleji je její oponent mrtvý.
Kdo ji zabil: Mino Nenki

 

KASUMI GYOBO
Má schopnost vstoupit do pevných materiálů, ať jsou to zdi, země nebo stromy a pak se v nich pohybovat. Teoreticky by se dalo říct, že tato technika je neporazitelná, v praxi tomu tak samozřejmě není. Gyobo k smrti nenávidí všechny členy klanu Iga, protože kdysi zradili a zavraždili jeho otce.
Kdo ho zabil: Yakushiji Tenzen

 

JIMUSHI JUBEE
Ohavně znetvořený ninja, který nemá ani ruce ani nohy - je to jen holý trup s hlavou. Přesto se dokáže pohybovat a umí dokonce vyvinout obrovskou rychlost, díky kovovým šupinám, které má na hrudníku. Má extrémně dlouhý jazyk, jímž ovládá dýku schovanou ve vlastním hrdle. Mezi jeho koníčky patří pozorování hvězd (co jiného taky chcete dělat, když většinu života ležíte na zádech) a s tím souvisí i astrologie.
Kdo ho zabil:
Yakushiji Tenzen

 

KAZAMACHI SHOUGEN
Trpí chronickou představou, že je pavouk a podle toho se také chová a bojuje. Obvykle se pohybuje po všech čtyřech, na zádech má obrovský hrb. Jako hlavní zbraň používá svůj jazyk, jenž je naplněn hnusnou lepkavou hmotou, kterou plive po protivníkovi. Rovněž dokáže utkat pavučinu a pomocí ní svého soka znehybnit.
Kdo ho zabil: Hotarubi

 

UDONO JOSUKE
Obrovský tlustý dobrák, do něhož bychom v životě neřekli, že by byl schopný něčemu ublížit. Navzdory své hmotnosti však není radno si s ním zahrávat – při boji se obvykle roztočí kolem své osy a jako obrovská rotující koule se vrhne na protivníka. Také na něj neplatí přímé zásahy mečem, protože Josuke čepel obalí vlastím masem a tukem tak, že se čepel nedostane k jeho orgánům. Josuke je poněkud více orientovaný na ženy a při pohledu na velká prsa nebo zadek se z něj okamžitě stává slintající idiot.
Kdo ho zabil: Amayo Jingoro

 

KAGERO
Půvabná mladá žena, jejíž umění se pro ni stala děsivým prokletím. Při každém sexuálním vzrušení se totiž její ňadra a sliny stanou smrtelně jedovaté a každého jejího milence okamžitě zabijí. Kagero je nešťastně zamilovaná do Gennosukeho, vztah však nemá budoucnost, protože Gennosuke miluje Oboro a Kagero by ho navíc svou technikou okamžitě zabila.
Kdo ji zabil: Yakushiji Tenzen

Cowboy Bebop X Samurai champloo

Asi všichni dobře víte, že obě tato geniální dílka mají stejné rodiče. A jako mezi všemi sourozenci, i tady se dají najít jisté společné rysy – a rozhodně jich není málo. Jen čtěte dál!

1. Společným počtem epizod (26) se nebudu zabývat, protože tolik jich má většina anime, ale...

2. Velmi podobné je složení epizod a jejich forma. Jak v Samurai champloo (dále jen SM), tak v Cowboyi Bebopovi (dále CB) se pravidelně střídají příběhy zcela vážné, humorné i úplně padlé na hlavu. Shodný je i závěr obou anime – jeden z posledních dílů je odpočinkový a totálně praštěný (kovboj Andy, baseballový turnaj s Američany), následuje nostalgická epizoda, kde se hlavní hrdinové rozejdou a poslední dvě jsou věnovány strhujícímu Grand Finale.

3. Děj je epizodický. Příběh málokdy přesáhne hranici jednoho dílu, ale vždy je dokonale vybroušený a geniální.

4. Příběh je v obou případech současný. Jistě, SM se odehrává ve středověkých kulisách a CB je science fiction, ale všude narážíme na věci z dnešní doby, duše příběhu je současná a proto se v obou anime cítíme jako doma.

5. Hudba. V jednom hiphop, v druhém blues, ale u obou tvoří podstatnou součást atmosféry a je na ni kladen obrovský důraz. Bez ní by ani jedno dílko nebylo ani z poloviny tak dobré, jako s ní.

6. V žádném případě tady nepočítejte s happyendy, na hollywoodské konce, kdy si všichni šťastně padnou do náruče, si tady nikdo nehraje. Autoři své hrdiny pěkně trápí, často je ani nenechají doříct poslední slova před smrtí nebo se rozloučit s nešťastným taťkou, který uvízl v černé díře. Pokud tady chcete něco říct, řekněte to rychle, protože realita se s vámi mrazit nebude. A jak se zdá, autoři ještě mají zvrácenou radost z toho, když všechny sympaťáky povraždí a záporáky nechají dál páchat zlo. Ale tak to přece ve skutečnosti je, ne?

7. Komu se líbil drsný, někdy až krutý humor v CB, rozhodně si smlsne i na SM, protože je úplně stejný. Hrdinové zřídka vyloženě vtipkují. Nedělají superdeformed. Jenže oni jsou vtipní sami o sobě – ne směšní, ale vtipní. Stačí se na ně podívat, a už se musíte smát jen v očekávání, co příště udělají za suchou poznámku, ironický obličej nebo posunek. Skutečně tady stačí málo, abyste se váleli smíchy po zemi. A hlavně ty dialogy...

”No tak! Vzpamatuj se! Neumírej! Musíš přece žít, mysli na moje prachy!” – Spike (CB)

“Bojovali jsme spolu.” – Mugen
„To se ti nezdálo.“ – Jin
“Pak tam začalo všechno hořet.” – Mugen
“To se ti taky nezdálo.” – Jin
“A tys tam seděl nahej ve vaně.” - Mugen
“Jo... to se ti každopádně zdálo.”  - Jin (SM)

8. A teď už k hrdinům. Dalo by se říct, že jsou stejní a chovají se stejně. Parta vyvrhelů, kteří nemají kam jít a snaží se propádlovat životem, jak nejjednodušeji to jde. Jenže ono to z valné většiny jednoduše nejde. Neříká vám něco věta: “Chcípáme hlady, musíme si sehnat práci!”? K tomu snad už netřeba přidávat žádné komentáře. Ano, je to hnací motor hrdinů v obou seriálech.

9. Až do poslední chvíle nevíme nic o jejich minulosti. Proč jde po Spikeovi mafie? Jak Jet přišel o ruku? Proč si Faye nepamatuje nic ze své minulosti? Proč Fuu její otec opustil? Jak přišel Mugen ke své zášti k životu a tetování na zápěstích a kotnících? Všichni jsou zahaleni oblakem tajemna, který se až do konce nerozplyne.

10. Stejné je i jejich postavení ke světu. Oni to vlastně ani žádní hrdinvé nejsou. Zásadně nezachraňují svět – alespoň ne zadarmo. Když před jejich očima probíhá vražda, s klidným svědomím se odvracejí na druhou stranu. Zadarmo přece ani kuře nehrabe. ^_^

11. Hrdinové, ačkoliv k sobě mají pevné citové vazby, předstírají k sobě nezájem a lhostejnost. Někdy se jim ale nedaří tvářit se, že jim na tom druhém nezáleží.

12. Postavte si vedle sebe Mugena a Spikea a zjistíte, že jsou si navzájem velice podobní. Oba mají vrabčí hnízdo, zvláštní styl chůze a uvolněný, chaotický způsob boje. Zajímavostí je, že v anglické verzi je oba nadaboval stejný voice actor, ale to je vedlejší, protože anglický dabing nás stejně nezajímá. ^_^

13. Některé epizody mají podobná dějová schémata, některé se vyloženě opakují. Co třeba s mladým zlodějem, který se ve snaze pomoci nemocnému členu vlastní rodiny, vydal na zločineckou dráhu, ale zapletl se do něčeho mnohem většího, než si dokázal představit? V obou případech byl pronásledován mafií, spřátelil se s jedním z ústředních hrdinů a nakonec zaplatil životem.
Nebo feťácká epizoda, kdy v CB Ed přinesla posádce ilegální hříbky a v SM Mugen zapálil konopné pole, což mělo za následek, že půlka Japonska zažila veselou noc plnou lásky. Autoři asi mají k trávě hodně blízko. ^_^

14. V posledním bodíku se zmíním o tom, že autoři jsou dokonce tak drzí, že skoro úplně zkopírovali Spikeovu scénu pádu z katedrály. Pamatujete? Vicious ho vykopl z okna, on se řítil k zemi hlavou napřed a před očima se mu míhaly vzpomínky na minulý život. Ve tváři měl stejný výraz jako Mugen, když mu pod nohama vybuchl člun a on klesal ke dnu moře. Taky hlavou napřed. Taky mu před očima proběhl celý život. Nenápadné, že? ^_~

Konec. Vím, že 14 odrážek je hloupé číslo, mohla jsem to dotáhnout aspoň na půlkulatých 15, ale bohužel už mě nic nenapadá. Jsem si jistá, že mi minimálně půlka dalších věcí unikla, ale v zásadě jsem upozornila na ty největší podobnosti mezi dvěma nejlepšími anime, které jsem kdy viděla. Pokud si i vy na něco vzpomenete, neváhejte a napište! Aspoň se nám tahle minidatabáze trochu rozroste. ^_~

Cowboy Bebop - budoucnost stojí za starou belu

Představte si, jak bude vypadat svět za nějakých 70 let. Zemi postihne katastrofa a lidstvo, v zájmu vlastního přežití, osídlilo vesmír. Úspěšně kolonizovalo většinu planet sluneční soustavy i jejich měsíce. Kosmos křižují vesmírná plavidla stejně hladce, jako dnes lidé jezdí autem. Jenže nové prostory, hranice a možnosti dávají kvést novým druhům zločinu. Polapit takové meziplanetární zločince je praobyčejnou policii zhola nemožné. Tam, kde ruce zákona nedosáhnu, nastupují lovci lidí - bandy ošuntělých povalečů, většinou moc líných na to, aby si našli normální práci a živili se jako obyčejní lidé. Tito vesmírní kovbojové nahánějí zločince po všech koutech vesmíru a při předání policii za ně inkasují odměny. Bohužel, takhle zní jen teorie, skutečnost je mnohem drsnější. Posádka staré vesmírné herky, která nese honosné jméno Cowboy Bebop, by mohla vyprávět své.

Spike Spiegel je čahoun v modrém obleku, s vrabčím hnízdem na hlavě a jedním okem falešným. Mistrovsky pilotuje stíhačku a ovládá zvláštní uvolněné bojové umění, při kterém využívá hlavně síly svého protivníka. Jednoznačně je to borec a děsně "cool týpek" skvělý hrdina, ale občas tak trochu idiot. Nerad bojuje pro dobré věci, bojuje jenom za prachy. Razí heslo, že zadarmo ani vesmírné kuře nehrabe. Jeho minulost je zahalena temnotou a on na ni chce zapomenout, jenže někdy to bohužel nejde, zvlášť ve chvílích, kdy mu na záda začne dýchat mafie. Nemá rád psy, ženský a děti.
Jet Black býval polda na měsíci Ganyméde, ale za blíže nevyjasněných okolností toho nechal a dal se na dráhu lovce lidí. Vesmírná kocábka Cowboy Bebop patří do jeho vlastnictví. I on svou minulost drží pevně pod pokličkou a jak přišel ke své mechanické ruce se ho raději neptejte, tahle otázka je tabu. Mezi jeho koníčky patří potírání zločinu, pěstování bonsají a vaření hovězího na kapiích bez hovězího.
Faye Valentine je zatraceně sexy a zatraceně nebezpečná kočka, zlodějka a lhářka. Trpí zažitou, ale mylnou představou, že všechny peníze v okruhu jednoho světelného roku jsou její a podle toho se i chová. Nic nemiluje víc, než proměnit všechny finanční prostředky svých přátel ve velice lukrativní sázenky a losy. Ani ona nemluví o své minulosti, ale ne proto, že by nechtěla, nýbrž proto, že si z ní nic nepamatuje. Bohužel netuší, že až si vzpomene, bude všechno ještě horší.
Abyste přišli na to, kdo je Ed, potřebujete dlouhé a podrobné zkoumání. Prokazatelně je to lidská bytost a taky možná dívka, ale to už tak jisté není. Ed výborně odpovídá frázovému popisu "šílená, ale geniální". Je totálně praštěná a na hlavu padlá a nebích jejích dokonalých hackerských schopností, nehodila by se ani do žrádla pro psy.
Naproti tomu Ein je skutečně sladký. Je přítulný, uslintaný a miluje škrábání za ušima. Správně, Ein je pejsek, navenek úplný čokl, ve skutečnosti zvíře, na kterém se prováděly supertajné pokusy se záměrem stvořit neuvěřitelně inteligentního datapsa. Osazenstvo lodi to samozřejmě netuší a Ein si to prozřetelně nechává pro sebe.

Tohle je tedy posádka Cowboye Bebopa, proplouvající vesmírem v neustálé honbě za hledanými zločinci. A že to není žádná sranda, to vám potvrdí každý z nich. Ostatně ne náhodou je podtext každé epizody "máme hlad a potřebujeme nějaký prachy". Jenže prachy pořád nejsou, ať se Spikeova banda snaží jak chce. Zločinec nakonec buď uteče (Cowboy Bebop své peníze nedostane), zemře (za mrtvého se odměny nevydávají) nebo si policie vymyslí jiný důvod, proč ubohým lovcům nezaplatit. A pokud se náhodou k nějaký tolárkům doberou... hehe, pamatujete ještě, jak jsem psala, že Faye pokládá všechny penízky výhradně za svůj majetek? Inu, sázenek se člověk moc nenají.

Budoucnost, osídlená sluneční soustava, ohraný motiv honby za zločinem… to všechno jsou věci, na které narážíme dnes a denně. Je vůbec možné s těmito ingrediencemi namíchat slušnou anime. Ujišťuji vás, že je, a to ne pouze anime slušnou, nýbrž anime špičkovou, s neuvěřitelnou atmosférou, dokonalou hudbou, vybroušenými příběhy a sympatickými hrdiny. Radši si to rozdělím do několika bodů, abych napsala všechno, co napsat chci. A bez vytáček se vrhnu na bod první, který jsem si pracovně nazvala... no, nijak. Ale bude o budoucnosti ve světě Cowboye Bebopa.

Jistě, na parkovištích parkují vesmírné lodě a sednout do stíhačky, odpíchnout se od země a vznést se do kosmu nepředstavuje žádný problém, ale... svět okolo je současný. Na každém rohu se setkáváme s věcmi, které známe z každodenního života. Výrostci, kteří se toulají v zaplivaných uličkách, dědouši hrající na ulici šachy, dámy v předzahrádkách kaváren, barmani, kteří vám nalévají, dokud nepadnete s otravou alkoholem. Občas atmosféra voní divokým západem, občas starými noirovými filmy, občas detektivkami zlaté éry Hollywoodu a pokaždé nostalgií starých dobrých časů. Pokud se těšíte na mecha scifárnu, tady jste na špatné adrese. Ale ta retro budoucnost Cowboye Bebopa je zkrátka dokonalá. A tím se dostávám k bodu druhému, který už pracovní název má a ten zní „hudba“.

O té by se dalo jedním slovem napsat, že je úžasná, ale to by nic nevystihovalo. Ne, že bych normálně žrala bluesovou muziku a možná mě teď ukamenujete, když řeknu, že saxofon nepokládám za nástroj, který rozechvívá duši. Asi jsem na to ještě moc mladá, abych pochopila, v čem spočívá kouzlo blues.Tím myslím – blues jako takového, protože blues v kombinaci s Cowboyem Bebopem je ta nejlepší možná volba. (Safra – už teď se za ta kvanta superlativů stydím a to jsem se dostala sotva do poloviny.) Neumím si sice představit, že bych si stáhla soundtrack CB, uvařila si kafe a jen tak poslouchala – k tomu jsem ještě nedozrála. Ale dovedete si vůbec představit, jak je poetická honička stíhaček za doprovodu saxofonu? Právě ona specifická hudba je to, co dodává CB většinu jeho noirové retro duše. Bez ní by to prostě nebylo no.

Ale dost už rozplývání nad hudbou a atmosférou, pojďme se společně rozplývat nad bodem třetím a to jsou samotné příběhy našich sympatických hrdinů. Není třeba se obávat přesného režimu a dějové návaznosti. Vynechat jeden díl se vskutku nevyplácí, ale jde spíš o sebeochuzení než o to, že byste přišli o důležitý dějový zvrat, bez kterého by nešlo sledovat další díly. Jedná se převážně o epizodky, které jsou vyřešeny během jednoho, maximálně dvou dílů. Samozřejmě slabý díl mezi nimi nenajdete. Rychlým tempem se tu střídají díly zcela vážné, tragické, parodické, humorné nebo úplné psychárny. Najdeme tu narážky na Vetřelce, Star Trek i noirové filmy 40. let (Black Dog Serenade). Všechny mají švih, spád a neopakovatelnou lehkost a hravost. A samozřejmě nepřijdeme ani o veliké finále, při kterým mnohým spadne čelist a ukápne slzička. BANG.

Co velice oceňuji je, že tady nikdo neplácá kraviny a hlavně tu nejsou ony nechvalně známé půlhodinové tragické monology před smrtí, jak tomu bývá u mnohých anime. Pokud tady člověk dostane tři kulky do břicha, tak si odpustí všechny výlevy typu „ani nevím, proč jsem do té rány skočil. Moje tělo se pohnulo samo od sebe. Nakládej dobře s životem, který jsem ti dal…“ a místo toho raději tiše umře, což je mnohem úspornější a sympatičtější. Nicméně o tomhle jsem tu mluvit nechtěla. Chtěla jsem mluvit o dialozích, protože jestli jste někdy slyšeli rčení „co věta, to perla“, pak tady platí na 100 %.

"Jakou má cenu?"
"I s kufrem asi tak 200."
"200 000?"
"Ne, jenom 200."


"To je Andy, týpek z YMCA."
"Křesťan?"
"Ne-e. Asociace mladých kovbojů."
(Young Men's Cowboy Association)

A nakonec, co technické provedení? No, řekněme si na rovinu, že je trochu nezvyklé, ale velice originální a chytlavé. Možná se vám v prvních okamžicích nebude líbit, ale je to jen otázka pár minut, než si na něj zvyknete a během dalších pár minut už si ho přímo zamilujete. Lidé tu nemají mega oči přes půlku kvichtu a vlasy všech nemožných tvarů a barev. Jsou velice střídmí, trochu hranatí a hodně realističtí. V žádném případě žádní bishonenci. Jejich kouzlo spočívá spíš v duši a osobnosti, než ve fyzické kráse. Zpracování soubojů vysoké úrovni, jen stíhačky se občas trošku zaseknou, ale nejsme tady od toho, abychom bazírovali na detailech, ne? ^_^

Co dodat – kdybych dala 100 %, je to pro Cowboye Bebopa téměř urážka. Jinak to ale bohužel nejde, protože víc než 100 % v celku zkrátka neexistuje. Takže si představte 200 imaginárních procent pro Cowboye Bebopa a pokud jste jej ještě neviděli, zařaďte si ho do pořadníku na první místo. Ne nadarmo se Cowboy Bebop zařadil mezi legendy a nejlepší anime všech dob. Mě osobně bude ještě dlouho ležet v hlavě. A dlouho mi bude smutno z toho, že se už nikdy nevrátí. Ještě dlouho se s ním nebudu moci rozloučit a pronést tu památnou větu:

SEE YOU, SPACE COWBOY... SOMEDAY, SOMEWHERE...

P.S. Tu nostalgii na konci mi odpusťte. Tak to dopadá, když nechám ruce na klávesnici a přestanu myslet. ^_^