Yaoi - věrný obraz reality, část 1

To byste nevěřili, jak z vás kapka (úplně maličká kapička, Tina vám to dosvědčí!) alkoholu střepe zábrany. Napíšete pak i to, na co jste se doposud báli jen pomyslet. Pravděpodobně se mi to ani nevejde do jednoho příspěvku Varuji vás. Z tohohle článku je zle i mně samotné. Z obrázků.

!!!VAROVÁNÍ!!!

!!! 18+ !!!
(Tentokrát vážně. Obrazové argumenty obsahují: rape, guro, necenzurovaný sex.

Zákaz pro všechny, kteří nesnesou guro, vulgarismy a násilí.

Zákaz pro všechny, kteří si zatím o yaoi myslí jen kladné věci.

Zákaz pro všechny, kteří si o yaoi myslí převážně kladné věci.

Zákaz pro všechny, kteří se nechtějí pozvracet.
(Doporučeno bulimičkám.)

Zákaz pro Alexeje, Shaneho, Charlieho a Cirdana.
<= spokojeni nebo se chce ještě někdo přidat? ^__^ (Miluji vás, že vůbec máte odvahu sem vlézt, ale tohle fakt ne.)


Tedy. Když jdete na yaoi, musíte se smířit s jistými skutečnostmi. Při čtení yaoi se tomu nevyhnete.

Obrazové argumenty jsou často vybírány i z mang, které uznávám a miluji, jsou vytržené z kontextu a texty jsou bohapustě vymyšleny tak, aby se to bezbožné Taylor hodilo do mlýna. Neberte to jako urážku. Článek je výsledkem několikaletého zkoumání a alkoholové inspirace. Zabral mi, jak říká Pepča, kotel času. Jak text, tak výběr obrazových argumentů. Zabila jsem tím přesně tu část života, za kterou jsem mohla mít naučených tolik otázek do morfologie, až by mi z nich bylo zle... no, minimálně dvě. Zlomila jsem hůl nad bytostmi, které nepovažuji za lidské a které mi drze kopírují recenze. Sežerte si je a uduste se s nima! Ale pokud najdu tenhle článek někde zkopčený, rejpnu vás takovým stylem, že i uke z Unapai omdlí hrůzou. Understood?

1. Kdo nepláče, není yaoista

Aneb tragická minulost. Yaoi není yaoi bez tragické minulosti jednoho z aktérů – ať už semeho (a uke ho pak může dojemně utěšovat) nebo ukeho (a seme ho pak může dojemně utěšovat). Bůhví proč mají mangaky cpát tato šílená melodramata i do čistě komediálních mang, jejichž čtenářky nemají na brekot náladu. Tragická minulost má pak opačný účinek – sarkastická yaoistka se smíchy neudrží na židli.

Obrazový argument

2. Uke alias ztělesněné WTF, část první

Řekla to už Gladness. Divíte se, jak uke až dosud bez semeho přežil. Uke totiž neumí chodit, neumí jíst, neumí se obléci, neumí se sám umýt, neumí se bránit, nemyslí, neexistuje. Uke se umí jen tvářit kawaii. Všichni se touží nad ukem rozplývat / mudlat ho ve své náruči / rejpnout ho. Uke se stává hlavním sexuálním objektem celého Japonska, Zeměkoule a přilehlých galaxií.

Obrazový argument

3. Uke alias ztělesněné WTF, část druhá

V další fázi se uke projevuje jako osoba fyzicky nezdolná. Přežije všechno. Bez ohledu na to, zda má seme pohlaví orgán delší než ukeho paže. Uke je v oblasti ložnicových hrátek nezničitelné stvoření a je třeba se před ním mít na pozoru. Dobrá zpráva snad jen pro sadisty – ukeho můžete bít, týrat, strkat do něj... cokoliv. On to ocení. A když to neocení, stejně za vámi znovu přileze. Uke je tvor nepoučitelný. Váš oddaný pes je proti ukemu prospěchářská děvka.

Obrazový argument

4. Uke + zdi = opadaná omítka

Je to podobné jako v hetero shoujo. Stěny slouží k jedinému – submisivnější člen páru (dívka/uke) se k nim přiráží. V případě, že v yaoi nenajdete obrázek ukeho, žalostně hozeného o zeď a lapeného v semeho pažích, máte nárok na žalobu mangaky, jelikož zboží bylo vadné a zákon na ochranu spotřebitelů platí i v Japonsku.

Obrazový argument

5. Z mosta do prosta

Jakékoliv polohy při intinmních hrátkách jsou považovány za absolutně přirozené. Nedokážete si dát obě nohy za krk a uklidňujete se tím, že ostatní lidi to taky nezvládnou? Ujišťují vás, že ostatní lidi to zvládnou. Zvládnou mnohem horší věci.

Obrazový argument

6. Nakopejte jim prdele!!!

Pravidlo, kterým vám vymývají hlavu na kurzech sebeobrany. Když nechcete sex, braňte se! Tvrdě! Kopejte, mlaťte, štípejte, vypichujte oči, klidně vytáhněte rybičku a podřízeněte ho. Důležité je, abyste si uvědomili, že výkřiky typu: „Néé... já nechcííí... ááách... úúúch...“ nikoho neodradí. Naopak. Vy to víte. Vysvětlete to komunitě uke. Bude to, jako byste hrách na stěnu házeli.

Obrazový argument

7. Rejp neznamená znásilnění

Je třeba se orientovat v pojmech a rozlišovat rape, mazlivě zvaný rejp a znásilnění. Když vás cestou ze školy znásilní skupina spoluobčanů, budete z toho mít následky po zbytek života. Když vás naproti tomu někdo rejpne, užijete si to. Konatel je vždy bishík a on to s vámi, sarkastická slzička, myslí dobře (jak se dozvíme v následujícím bodu). Je vaší povinností se do rejpra zamilovat. Nezáleží na tom, jak to bude drsné – společensky uznávaný je totiž i guro-rejp, kdy uke (ne)skutečně trpí, ale to mu nebrání se sememu pověsit na krk. Veve tomu říká stockholmský syndrom, ale je to prachobyčejná sebevražda, jelikož některé případy přesahují stockholmský syndrom stejně dalece, jako Pico to Chiko přesahuje hranice příčetnosti. Do Stockholmu nechci a nejen proto, že je tam zima. Někdy mě napadá, jestli by pomohlo takového ukeho zfackovat do bezvědomí, ale pak si říkám, že nepomohlo. Ukeho, který se zamiloval do svého rejpra, několik /desítek/ ran cihlou do hlavy nerozhodí.

Dále rozlišovat – rejpr není raper, sice se jím posléze může stát, ale ve své podstatě není. Rapuje se maximálně v Samurai champloo. Před pár dny mi máma zasekla počítač a já jí, pod vlivem čehosi, co jsem v tu chvíli četla, a hřešíc na to, že máma neumí anglicky, řekla: „Cos s tím zas zrobila, tě asi rejpnu.“ Z odpovědi, kterou jsem dostala („Nejseš ještě trochu mladá na to, abys do mě rejpala?“), jsem získala další poznatek – Češi mají tendence plést si rejpování někoho s rejpáním do někoho. Pozor na výslovnost. Rejpovat neznamená rejpat. Tedy, v jistém smyslu ano. Ale ne tak docela.

Obrazový argument

8. Hups, já to tak nemyslel...

...aneb „Nikdy jsem ti nechtěl ublížit!“ Stejně, jako bod č. 8 pojednával o objektu zasaženém dějem, bod č. 8. mluví o samotném konateli, neboli rejprovi. On je totiž rejpr staré dobračisko, do ukeho beznadějně zamilovaný a rejp se v danou chvíli ukazoval jako jediná příležitost, jak si s ukem vrznout. Každý někdy ujede. Vzpomínáte na Okane ga nai? Když bylo po všem, uke měl kůži převážně modrou a Kanou-san se dojemně svěřil, že „mu nikdy nechtěl ublížit.“ Yaoistka-začátečnice je možná dojata, yaoistka-veteránka jde do kolen. A jsou i horší případy. Nechtějte je znát.

Obrazový argument

9. Gore aneb plná pusa

Jak jsme mohli poznat na případu přítele Pica, ústní dutiny obsahují alternativní nekonečné vesmíry, kam se vejde cokoliv. V jakémkoliv množství. Ne krev, ne střeva a ne pistole v konečníku jsou považovány za gore. Yaoistka začne ukeho litovat až ve chvíli, kdy orálně nestíhá. Až v tomto případě se jedná o upa-mega-husté-guro-to-si-musíš-přečíst-woe-ale-rači-ne-před-večeří.

Obrazový argument

Yaoi - věrný obraz reality, část 2

10. Když mluvíme o té puse...

Tento bod je jen výkřik do tmy, ale některým yaoi chlapcům opravdu není nepříjemné líbat ukeho dvě vteřiny poté, co se uke vyzvracel. Třeba mají divné chutě... nevím, nechci to zkoušet. Nikdy jsem na to nepomyslela, až do doby, kdy jsem během týdne narazila na dvě mangy, kde toto provedli. *vzpomíná, jak přibližně to chutnalo, když naposledy zvracela a představuje si, že poté někoho líbá...* Oukej, někdy chci prostě usnout a už se neprobudit.

Obrazový argument

11. Zdrtil jsem ho mocně!

Nějaké to drcení nikdy neuškodí a tím se řídí i yaoi mangaky. Výsledkem jsou zdrcující příběhy a když už ne příběhy, tak aspoň zápletky. Nebudu nikoho obviňovat ze slabomyslných záminek, jak dostat sluttish bishíky do postele, viď, Minami Haruko, a je třeba s tímto trendem počítat – přece jen, je to porno, co si budem namlouvat. Yaoistka je s tím smířená. Ale někdy i yaoistka kroutí hlavou, když narazí na tento příběh: můj spolužák mi připomíná mého králíčka → vyspím se s ním. <= se spolužákem, ne s králíčkem! I když...


12. Mlčeti zlato, mlčeti zlato, mlčeti zlato

A „mluviti stříbro“ rovnou vyškrtněte. Yaoistka nemusí umět anglicky, aby si mohla přečíst svou oblíbenou mangu. Stačí jí znalost několika základních frází. Dovolím si je uvést i s volným překladem do češtiny.

Deeper! Deeper! / Faster! Faster! / Harder! Harder! / Atd! Atd! (Neflákej to!)

Fuck me! (Není třeba to nadále protahovat.)

You´re so tight! / like a virgin! (Vyhovuješ.)

It hurts! (Je to poněkud nepřijemnější než jsem předpokládal.)

I´m comming! (Z cesty, pokud stojíte ve směru a nechcete být zasaženi!)

It was fucking good! (Užil jsem si to.)

I love you. (Zas to někdy zopáknem.)

13. Když jeden ROFL nestačí a WTF se vzdalo

Z předchozího bodu si zřejmé, že v yaoi se toho moc nenamluví. Je to špatně? Nikoliv. Pokud se totiž v yaoi někdo rozkecá, stojí to za to. Ať už se jedná o srdceryvné výkřiky či názory na svět a na život. Co byste udělali vy, kdyby se váš otec vyspal s vaším nejlepším kamarádem?

Obrazový argument

14. Nomen omen

Vybíráte si mangu podle názvu? Já někdy také. V okamžicích, kdy sarkastická Taylor zmlátí obyčejnou Taylor a zažene ji do ulity. Proč jinak bych stáhla dílko s názvem „Stroke material“ a ještě k tomu, když je to het? Dobře, ještě jsem to nečetla.

Yaoi mangakám nelze upřít bujnou fantazii, co se týče vymýšlení názvů pro jejich počiny. Díky tomu mohly vzniknout mangy s názvy: Eeej, pane učiteli!; Můj kluk králíček; Prachy došly; Převlékací kavárna; Utopeni v lásce; Drahouškovy dlouhé nohy.

Nesčetné jsou i případy, kdy vám název mangy prozradí rovnou celý děj: Poté, co si tě opiju; Způsoby, jak si toho drzouna ochočit; Nabrnknul jsem si staršího chlápka; Osahej si mě, bejby; Romantický příběh zahraniční milostné aféry <= WTF?... a další. Brousíte si drápky na Nobelovu cenu za literaturu?

Jsou chvíle, kdy při čtení stránek zažíváte přesně ty stavy, o kterých hovoří titul. Příkladem za všechny je Palác hvězd, kdy se vám budou dělat hvězdičky před očima.

Po zážitcích výše popsaných budete vděční za mangy pojmenované japonsky, protože těm nerozumíte (pokud nestudujete japonštinu). Yaoi má sklony k nechutně dlouhým názvům. Z toho plyne, že yaoistky si své čtivo nepamatují podle názvu – pamatují si je jen podle děje. Diskuze dvou dívek pak může vypadat následovně:

A: Četlas Zipped open?

B: Netuším, co to je?

A: Bonus ke Koi-wa-něco-atakdál-mono.

B: WTF?

A: Od Tsudy.

B: WTF?

A: Jak se ukeho ptal, jestli mu může lízat bradavky.

B: Jo tó! Tys myslela Koi-wa-něco-atakdál-mono! Tak k tomu jsem nějakej bonus četla. Nebylo to přihozené v Arujino-nějakdál-nějakdál?

A: V čem? O_o

B: Tak nic, to neřeš. O čem to bylo?

A: Hádej. T_T

B: Aha. XDD


Po nějaké době yaoistka zjistí, že jediný více než dvouslovný japonský název, který si pamatuje, je Koori no mamono monogatari, protože to bylo upe mega dlouhé a upe mega husté, Blood byl cool a Ishuka mudliky budliky..


Jsem si vědoma, že článek vzbudí spoutu reakcí. Některými jsem si jistá, proto na ně odpovídám už dřív, než vůbec budou položeny. Než se na něco zeptáte, ujistěte se, že to samé už není ve FAQ:

1.

Otázka: Ty píí*o! Yaoi je super!!!! Je to můj žywot!!!§! Jak si wůBec můžeš dowolyt to úrážet????!!!

Odpověd: Táhni odsud a zameť za sebou stopy, protože až tě najdu, rejpnu tě tak, že se nevzpamatuješ.

2.

Otázka: Proč to teda čteš, když se ti to nelíbí?

Odpověd: Kdy jsem řekla, že se mi to nelíbí? Jen jsem upozorňovala na skutečnosti.

3.

Otázka: Jaké je největší plus při čtení yaoi?

Odpověď: Nepotřebuješ k tomu mozek.

4.

Otázka: *složitě vykonstruovaný a vystylizovaný lol komentář obsahující jediné souvětí o deseti větách, který si musí Taylor přečíst třikrát, aby aspoň zhruba pochopila jeho smysl*

Odpověd: Piš, jak ti zobák narostl.

A to je vše, přátelé. So long...


Použitá literatura: každé yaoi, které nestihlo utéci, mangaupdates.com, the-evil-empire.net

Rejpnuté mangy: Kirepapa, Unapai, Prachy došly, Little butterfly, Hero heel, Junk! Boys, Gekkou no rankan ni kuchinashi no nioi; Me de shireru yoru no junjou

Bendy boy: marissastarr (y-gallery)

Rukia Cromwell

Když už jsem se nad ní včera tak rozplývala...



I Kaori věnovala jejím šatům skoro celý wildtalk. Prý si s jejím poevropštěným kimonem i vlasy velmi vyhrála a bylo to o dost složitější, než čekala. Námaha ale stála za to, protože fanoušci si Rukiiny šaty zamilovali. (Já takýýý~~ ><].

No a hádejte, co jsem našla na e-bay.

Jediný godchildovský cosplay zrovna Rukia ^^. Pokud někde nevíte, co se stopadesáti dolary, můžete si posloužit. ^_~

Clyde

...aneb máte to blbé, když se vám zalíbí mrtvá vedlejší postava. Spoiler.

Clyde je jedna velká a velmi ošklivá ironie. V celé sérii se o něm zmínili jen dvakrát (asi to má co dělat s tím, že byl mrtvý dávno před začátkem příběhu). Ale stejně to byl Charakter. Zlý, drzý, nevyvedený mladší bratr, tak jej zprvu vykreslovali, nakonec se ukázalo, že byl jen až moc chytrý a strkal nos tam, kam neměl. Když to vezmu do detailů, právě on je z velké části zodpovědný za Riffovo setkání s Cainem. No, a taky měl kuráž zabít Věž, čímž si mě získal nejvíc. (Ne, že by to k něčemu bylo... tedy, ano, bylo to k něčemu. I malé vítězství je vítězství.)

Zkrátka, Clyde pro mě byl dost silná osobnost na to, abych se k němu v myšlenkách vracela ještě teď. Pořád si říkám, jak mu asi bylo, když on byl ten "špatný" a přitom jediný, který znal pravdu? Moc nad tím přemýšlíš, Taylore!