Gravitation OVA

OVA, vzniklá v roce 1999, navazuje na obrovský úspěch původní televizní série. Příběh se točí kolem jednoduché zápletky - Shuichi je v depresi, protože Yuki se s ním nebaví a ignoruje ho. Navíc je pod obrovských tlakem ostatních členů kapely, producenta i managera, protože se má vydávat jejich nové album a chlapec ještě nemá napsané všechny písničky - a v momentální sklíčené náladě nemá ani žádnou inspiraci. Do toho všeho právě vrcholí Tokio Bay Music Festival a jako zlatý hřeb do rakve se Shuichi dozví, že jeho milovaný Yuki napsal písničku pro konkurenční kapelu Nittle Grasper. Chlapec tuhle nezáviděníhodnou situaci vyřeší po svém - uteče.
Jak tedy OVA dopadla v porovnání se sérií? Co vás uhodí do očí na první pohled, je změna animace, hlavně pak podoby postav. Vypadají sice poněkud realističtěji a víc se podobají manze, ale už to tak nějak není ono. Navíc mnohé z nich dramaticky změnily i takové věci, jako je barva očí nebo vlasů - Shuichi z růžové na hnědou, Noriko z fialové na hnědou, Ryuichi ze zelené na hnědou a Hiro zase naopak z hnědé na zelenou.
Také komediální stránka poněkud prořídla. Stále je sice plná gagů a sem tam se objeví i nějaký superdeformed, ale v porovnání s původním seriálem je to o hodně slabší a trochu to působí sebevykrádáním. Samozřejmě i tady se najdou věci, při kterých se budete plácat smíchy na koberci - například když si Tatsuha trénuje na svém bratru Yukim woodoo nebo Tatsuhova a Shuichiho hádka ohledně Yukiho křesla na koncerntě Nittle Grasper. Vtipy tu tedy jsou - ale už to není, co to bývalo.
Stejně tak je to s příběhem. Během celé hodiny (OVA má dva díly přibližně po 30 minutách) se téměř nic nestane (ačkoliv bavit se jenom Shuichiho nářky má taky něco do sebe ^_^) a druhý den už musíte hodně přemýšlet nad tím, o čem to vlastně bylo. Velkou část tady zabírají hudební scény, občas až zbytečně dlouhé. To bych až tak neodsuzovala, Gravitation je přece jen hudební story a mnohým se to může líbit, jenže mě zrovna tenhle typ hudby moc neříká, takže jsem se u těhle scén solidně nudila.
Gravitation OVA rozhodně není špatná anime, jen ve srovnání s televizním seriálme je o hodně slabší. Jestli jste seriál neviděli, je možné, že se vám OVA bude líbit (pokud ale pochopíte, o co tam vůbec jde - tohle jsem vlastně zapomněla zmínit - OVA počítá s tím, že jste viděli sérii a nic zbytečně nevysvětluje, takže když vás sériál minul, máte tak 85 % šanci, že se po prvních pěti minutách děje pěkně zamotáte). V opačném případě budete spíše zklamáni.
Nyní zbývá jen ohodnotit procentně - pokud jsem tedy sérii dala 100 %, pak OVA nedostane víc než 70 %. Jestli jste neviděli původní seriál, klidně se k tomu připište dalších 5 %.

0 komentářů:

Okomentovat