Naruto recenze - 2. část

Bohužel se mi do prvního článku nevešlo napsat vše, co jsem chtěla - nedostala jsem se k záporům seriálu. I když se to zdá podivné, i Naruto nějaké ty stinné stránky má, proto se jim budu trošku (ale ne zas moc) věnovat zde.

ZLO PRVNÍ - ZDRŽOVAČKY

Teď se konečně po dlouhé chvále dostávám i k záporům tohoto anime. V první řadě jsou to tzv. zdržovací epizody, které lezou na nervy snad každému. Přece jenom Naruto je pěkně dlouhý seriál a není možné, aby byly všechny díly skvělé. A těch slabých je tam také víc než dost.
Jeden z problémů jsou tzv. fillery. Epizody, které můžou mít samy o sobě dobrý a kvalitní příběh, ale nijak neposouvají vpřed hlavní děj. Většinou se jedná o nejrůznější mise. Jako samostatný celek nejsou špatné, ale když jste napjatí, jak to bude pokračovat s hlavní dějovou linkou, epizodky, které o ni nezavadí ani slovem vám po čase začnou lézt pěkně na nervy.

Pak tady jsou různé vzpomínky. Neříkám, že traumatické příběhy z dětství nejsou zajímavé. Jenže ony většinou bývají vmíseny doprostřed boje a vy musíte sledovat utrpení postav, zatímco se třesete, jak nakonec souboj dopadne. Většinou se to dá vydržet bez problémů, jediným vážnějším příkladem je souboj Naruto X Sasuke, kdy mezi napínavý zápas byly vloženy tři epizody týkající se Sasukeho mládí a to už ke konci bylo opravdu nudné.
Dalším neřádem je neustále opakování dějových sekvencí, které jsou podle autorů důležité nebo hodně emotivní. Dobrá, byla to skvělá scéna, když Sasuke vykloubil Zakuovi ruce, ale aby to v následujících 3 dílech museli ukázat ještě 5x? To zas ne. Nebo klasický příklad - souboj Hinata vs. Neji, kteří si za celý díl vyměnili 3 údery a zbytek plnily Hinatiny vzpomínky, jak se Naruto chová cool a ona se mu touží vyrovnat. Chápu, že nějaká ta vata je občas potřeba, ale co je moc, to je příliš.

ZLO DRUHÉ - NELOGIČNOST A NESMRTELNOST

Čas od času je na seriálu znát, že autoři udělali něco, čeho pak trpce litovali a hledali složité okliky a hloupé výmluvy, jak to vzít zpět nebo se tomu alespoň vyhnout. Vím, že to ode mě bude znít hnidopišsky, ale je to tak. Uvedu příklad: Naruto při boji s Kimimarou vytvořil několik stovek stínových klonů. Proč jich pak na Kimimara útočilo jen pár a ostatní stáli stranou a nic neudělali? Přitom v souboji s Gaarou bylo jasně řečeno, že mohou útočit všichni najednou, aniž by si navzájem nějak překáželi. A podobných nesrovnalostí je tam mnohem víc (ale zase mnohem míň než v Bleachi, kdy autoři prohlásí jednu věc a v následující větě tvrdí pravý opak).

Druhá věc - podivně se měnící schopnosti postav. Ano, chápu že se jedná o žánr "super power" a je nutné, aby lidi rozbíjeli skály hlavama a nic jim neudělalo, když proletí vzduchem a cestou posráží půlku lesa. Nevadí mi, když hrdina spadne z kilometr vysoké skály na hlavu, udělá v zemi metrový kráter a pak se zase zvedne a začne bušit do soupeře. Otázkou je, proč když dokážou toto, proč jim někdy stačí dostat pěstí nebo čelo, aby se už nezvedli? Jako obvykle uvedu příklad, týkající se jinak úžasného duelu Naruto X Neji. Ač je Neji nejsilnější Gennin ve vesnici a Naruto je považován za absolutního losera, Naruto zvítězí. Tento fakt mi sám o sobě nevadí jako spíš to, jakým způsobem toho bylo dosáhnuto. Samozřejmě, že Naruto dostane královsky po držce, nastokrát rozsekaný, zmlácený, se zastavenýmy čakrovody, pokaždé se zvedne. Dobře. Ale proč potom Nejimu stačí dostat jednou pěstí a už má dost? Oproti tomu, co předtím vydržel Naruto to zase taková pecka nebyla.
Jsem však otevřený člověk, každý dělá chyby a nechci si tady hrát na hnidopicha, který rozpitvá komplet vše. I přes toto vše považuji Naruta za jednu z nejlepších anime vůbec, která stojí za shlédnutí a která vás dostane už po prvním díle.

0 komentářů:

Okomentovat