Kurosagi

Na světě existují tři druhy podvodníků. První z nich je ten, který okrádá lidi o jejich peníze – Shirosagi, bílý podvodník. Druhý bere lidem jejich city – Akasagi, rudý podvodník.Ale Shirosagi a Kurosagi jsou jen zdrojem obživy pro toho třetího, nejhoršího. Toho, který podvádí podvodníky. Říká si Kurosagi a pokud by vás zajímala jeho barva, tak je to černá.

Aby se nám to nepletlo, tak tenhle Kurosagi se ve skutečnosti jmenuje Kurosaki (a křestním jménem těžko říct), o peníze zcela evidentně nouzi nemá, je chytrý jako rádio a jeho jedinou touhou je pomsta. Před šesti lety totiž jeho otce totálně zruinoval jistý Shirosagi a to takovým stylem, že to hodný taťka psychicky neunesl, zavraždil celou svoji rodinu a pak i sebe. Chlapec jako zázrakem přežil a rozhodl se poslat za katr každičkého Shirosagiho, který se odváží otravovat svět.

Kurosakiho cesta k satisfakci však musí být náležitě trnitá, jinak by to nebyla ta správná sranda. Nejenže nepřátelé, proti kterým stojí, jsou co epizoda to prohnanější, navíc mu na paty neustále šlape jeho sousedka (coby hlavní hrdinka), která má neustálé nutkání mu několikrát denně sdělovat, že se z ní stane právnička (no matter what!), zamilovaná kamarádka hlavní hrdinky, která se za ním táhne jako zkažený sýr kdekoliv, kde se chudák Kurosaki vrtne a nedobytný polda, který (soudě podle záchvatů smíchu, jimiž propuká v těch nejméně vhodných okamžicích) sjíždí všechno od heroinu po prací prášek. A co víc, chlupatý kocour, jediná bytost, kterou má Kurosaki rád, se na něj zhluboka vykvákne a začne se chodit krmit k nenáviděné sousedce. Uznejte sami, že Kurosaki si toho za svých krátkých jednadvacet let stihl navařit docela dost. A to hlavní ho teprve čeká. Musí se přes síť druhořadých Shirosagi dopracovat k tomu hlavnímu, který ho kdysi připravil o rodinu, a pořádně mu to nandat!

Kurosagi je drama natočené podle (jak jinak) mangy stejného názvu, kterou jsem (jak jinak) nečetla, takže srovnání (opět) nebude. Haha. No, stejně by vás nebavilo to číst.

Seriál je to bezpochyby zábavný, místy i lehce poučný (naučíte se pár věcí třeba o směnkách), občas i docela napínavý a bohužel i plný hlášek typu „I will become /doplňte si libovolné zaměstnání/ no matter what!“ a podobně.

Kurosakiho převleky jsou úžasné a způsoby, jimiž lapá nepřátele do svých sítí, taky fajn, jen doporučuju pořádně číst titulky a nevěnovat se vedlejším aktivitám typu lakování nehtů, loupání buráků či skládání prádla (jak to obvykle dělám já), protože pak se lehko stane, že vám unikne smysl Kurosakiho fíglů a vy nebudete vědět, co se tam vlastně stalo (jako já, ale můžu si za to sama).

V čem seriál upadá nejvíc, jsou paradoxně okamžiky, kde se hrdina setkává s hrdinkou. Dívka má totiž nezvykle silný cit pro spravedlnost, zákonů se drží jako klíště (starý dobrý Kuchiki Byakuya z Bleache by se od ní mohl učit) a v jednom kuse chudáka Kurosakiho otravuje s tím, že se stane právničkou, proč se chce stát právničkou, že se jí jeho podvodnická profese vůbec nelíbí atd., atd…, až s tím po čase (asi po pěti minutách) začne pít krev nejen hrdinovi, ale i divákům. Kdyby to řekla jednou nebo dvakrát, člověk by to ještě snesl, ale takhle je to opravdu jediná věc, která je na seriálu k nevydržení.

V titulní roli se představí Yamashita Tomoshisa (Nobuta wo produce, Byakkotai, Stand up!, Dragon Zakura), který hrát rozhodně umí (a má patent na zakopávání) a prakticky celý seriál stojí jen na něm. Zpočátku mu sice ujede několik „Nobuta power“ gest, ale ty se rychle vytratí, zlé podhledy by mu taky šly, výkřiky typu „Pomstím svoji rodinu!“ a „Zničím každého Shirosagiho na tomto světě! (Definitely)“ sice už méně, ale neznám ani žádného jiného herce, který by dokázal takovou větu vypustit z pusy a nevypadat u toho jako pako, které se moc kouká na televizi.

I Horikita Maki (Nobuta wo produce, Hanazakari no Kimitachi e) hraje navzdory charakteru své hrdinky a příšernému scénáři celkem slušně, snaží se co může, až by člověk skoro věřil, že ty bludy, které vypouští z pusy, myslí vážně.

Ve vedlejších rolích si zahráli například Aikawa Sho jako výše vzpomínaný polda Kashima, ten nám předvádí, jak upřímný smích umí vyloudit na režisérovo tlesknutí, nebo třeba Yamazaki Tsutomu jako starý mafián Katsuragi (skutečně v openingu pojídá jablko a během seriálu několikrát prohlásí, že „Humans are interesting.“ nebo už jsem paranoidní?), který neumí pořádně naložit okurky a navzdory faktu, že z něj všichni podvodníci mají vítr jako prase, je to celkem fajn děda.

Kurosagi rozhodně není nejlepší jdorama, které jsem viděla, ale určitě patří k těm lepším. Na takové to domácí koukání je to víc než dobré, ani na okamžik jsem se nenudila a dokonce ani jednotné schéma všech epizod nezačalo být fádní.

Pokud máte rádi Yamashitu Tomoshisu, není pro vás lepší volby. Pokud ho rádi nemáte, radši se Kurosagimu vyhněte, protože Yamapiho držka z obrazovky prakticky nezmizí.

A pokud se o prázdninách hodláte nudit, tak zdejší torrenty jsou poměrně rychlé. ^_^

0 komentářů:

Okomentovat