Jigoku shoujo Futakomori

Kdo si myslel, že utrpení, do kterého nás vrhla Jigoku shoujo, posledním dílem první série skončilo, šeredně se spletl. Vyplesknutá pekelná školačka Enma Ai se už šikovně vzpamatovala z nehezkého překvápka, jež jí v první sérii svou tvrdohlavostí uchystala přidrzlá Tsugumi a ďábelské kšefty s lidskýma dušičkama už zase fičí ostošest. Enminy internetové stránky mají takovou návštěvnost, že providerovi padá síť a leckterý blogger zelená závistí, Ichimoku Ren si stěžuje, že mu z toho ustavičného běhání asi upadnou nohy a z toho věčného šmírování by potřeboval nové brýlky, Honne Ona pomalu nemá ani čas udělat si pořádný make-up, Wanyuudo a jeho ďábelský kočár by potřebovali dotankovat benzín a Peklu dochází tetovací barva na půvabné značičky pro prokleté lidičky. A kromě toho, že Enma Ai si pořídila bezva nové kytičkované kimono a dům v jiné dimenzi dostal nového obyvatele – příšerně otravnou a nezvladatelnou zrůdku Kikuri, Futakomori se od původní série prakticky nezměnilo. Možná tu je pár změn, jak k lepšímu, tak k horšímu, ale systém všech epizod zůstává stejný.

Pokud někdo v prvním odstavci nepochopil, o čem mluvím a nepřečetl si recenzi na první sérii (o pár příspěvků níž), ještě jednou zopakuju, o co tady vlastně jde. Jedna městská legenda praví, že kdo o půlnoci načte stránku zvanou Jigoku tsuushin (anglicky Hotline to Hell, česky Horká linka do Pekla, muhahaha) a do kolonky napíše jméno člověka, kterého nenávidí, objeví se před ním strašidelná Pekelná dívka. Ta se vašemu nepříteli pomstí místo vás – odnese ho do Pekla, ovšem za jistou cenu. Jigoku shoujo si pro vás přijde taky. Ovšem ne do roka a do dne, ale posléze, až zemřete. Na nebe zapomeňte, pomažete do Pekla a žádné výmluvy. Sami si musíte rozmyslet, jestli vám ta pomsta za vaši duši stojí. A že by to ve skutečnosti většina lidí rovnou vzdala a s dotyčným si to raději vyřídila ručně stručně, v anime se naopak všichni rozhodnou smlouvu uzavřít a Enmě Ai kšefty jen kvetou. Inu, musíme přece podporovat drobné podnikatele, ne?

Jigoku Shoujo Futakomori nese všechny neduhy první série a v mnoha ohledech je ještě mnohem horší. V žádném případě nečekejte, že by se někdo nezachoval podle předem stanoveného scénáře a šňůrku neodvázal. A navíc, důvody, proč lidé posílají své bližní do Pekla, jsou co díl to naivnější. Neříkám, že se tam nenašlo pár historek, při kterých tuhla krev v žilách, ale lidi, prosím vás – kvůli kočce? Kvůli poškrábanému autu? To mně raději nakrmte senem, možná ho strávím snadněji. Taky se moc netěšte na to půvabné mučení hříšných duší, které se mi v jedničce tak líbilo. Už v první sérii se duše, které se do Pekla dostaly neprávem, nechávaly na pokoji. Jenže tady nikdo netýrá ani ty, kteří jsou od začátku vykresleni jako záporáci. Ne že bych se Jigoku shoujo a jejím třem poskokům divila, po čtyř stech letech toho musí mít plné vidle a mě by to už taky nebavilo, ale je třeba taky trochu myslet na diváky. Co potom ti chudáci, kteří přežívají celý díl jen proto, aby se dozvěděli, co pěkného si na ně Wanyuudo a spol. vymyslí a nakonec je čeká jen záběr na rozvázanou šňůrku a hříšníka na loďce směrem do Pekla a mučení duše – ticho po pěšině?

Pokud se chcete na Futakomori podívat jen proto, abyste se dozvěděli něco bližšího o Enmě Ai a její pekelné trojce, nedělejte to. OPRAVDU tam o nich ZASE NEŘEKNOU prakticky NIC. Je tady sice několik drobných (několikasekundových) flasbacků, ale jinak tady z toho mraku nezaprší.

A jestli jste si třeba v první sérii nějak zvlášť oblíbili novináře Hajimeho a jeho dcerku Tsugumi, zase máte smůlu. Oba se sice v sérii vyskytnou – v posledních dílech a každý tam pobude asi tři sekundy, ale jejich přítomnost mně osobně udělala docela těžkou hlavu a možná by bylo lepší, kdyby tam nebyli vůbec. Říkáte si: když se tam tedy tihle dva nevyskytují, jsou potom jednotlivé epizody nějak provázané? Ne, nejsou. O tom ani neuvažujte. Jen posledních pět dílů tvoří celistvý příběh a musím říct, že ten (stejně jako v první sérii) je výborný a velmi pozvedá úroveň celého seriálu. Dokonce byl i napínavý a celkem jsem si u něj i pobrečela. ^_^

Tahle recenze zatím není moc příznivá. Ale nebojte se, ještě bude. Přes veškerou tu naivitu a občas vyloženě vyumělkované zápletky se mi Futakomori líbila o něco víc, než série první. Ptáte se proč? Mohou za to právě tři pekelní pomocníci Enmy Ai, Wanyuudo, Honne Ona a Ichimoku Ren. V původní sérii se prakticky neprojevovali, druhá série jakoby se, víc než na samotné lidské oběti, soustředila právě na ně. (Snad japonští tvůrci pochopili, co drží většinu pubertálních dívek u obrazovek, protože obzvláště Ichimoku Ren se zde těší velmi zvýšené pozornosti.) Samozřejmě, jak jsem řekla, o jejich minulosti se toho moc nedozvíte. Důležité však je, že si během příběhu rychle vytvořili vlastní osobnost a vy už je neberete jako mrtvé zprostředkovatele pekelných mocností, nýbrž jako tři živé lidi s vlastními tužbami, přáními a slabostmi, kteří vůbec nechtějí jen přihlížet. Žijí úplně jinak, než to vypadalo v první řadě, dokonce si mezi živými dělají přátele a občas jim tu jejich práci až závidíte, protože s lidmi, jako jsou oni, to přece musí být zábava.

A odpověď na otázku, jestli stojí za to se na Jigoku shoujo: Futakomori podívat? Ano, stojí. Pokud nečekáte žádnou převratnou změnu oproti první sérii. POKUD VÁM NEVADÍ JEDNOTVÁRNOST. Pokud příliš neprahnete po zodpovězení konkrétních otázek ohledně Enmy Ai a spol. Pokud máte dost volného času. Pokud se občas smíříte s hloupou zápletkou. Pokud vám nevadí trochu nejednoznačný konec. A samozřejmě, pokud se vám líbila jednička, tak dvojka vás prakticky nezklame. Když do ní nepůjdete s velkými nadějemi a nebudete od ní očekávat víc, než jen zábavu, pak nemá proč se vám nelíbit. Případně můžete první sérii úplně přeskočit a vrhnout se rovnou na dvojku, která měla, díky rozvinutí charakterů pekelné trojky, mnohem větší spád než série první.

A protože jsem dobrá duše a do Pekla si nezasloužím, tak vám tady vypíšu, v kterých epizodách byly flasbacky, abyste se případně mohli podívat jen na ně, pokud na celou sérii nemáte čas ani náladu.

ep. 1 – Enma Ai (asi 5 sekund)

ep. 12 – Wanyuudo

ep. 16 – Honne Ona (3 sekundy + Ichimoku Ren v cosplayi Shinsengumi)

ep. 17 – Ichimoku Ren

ep. 19 – Wanyuudo

ep. 21 – Honne Ona

0 komentářů:

Okomentovat