Yaoi slovníček - první část

Shonen-ai - příběh, který obsahuje lásku dvou (nebo více) mužů, ovšem tento vztah je spíše platonický, pohybuje se na hranici přátelství. Vrcholem je objetí nebo polibek. Příkladem shonen-ai je například Yami no Matsuri nebo manga Tokaido Hisame.

Yaoi - druhý vývojový stupeň shonen-ai. Tady už se vyskytují nepokryté sexuální vztahy mezi hrdiny. Může se dále dělit na „soft“ – lehké a „hard“ – tvrdé. Původně zde šlo hlavně o sex, teď jsou naopak v módě yaoi s aspoň nějakým příběhem, i když většinou tento příběh bývá lehce naivní – v praxi jde hlavně o to, dostat hrdiny do jedné postele. Na rozdíl od prachobyčejného gay porna je u yaoi důležité, aby bylo esteticky dokonalé.

Seme - v páru představuje mužský element. V naprosté většině případu je větší a silnější (výjimkou jsou například mangy Mishimy Kazuhiko (Love Neko, Isso mou kutodai), kde seme je vždy ten menší, mladší a na první pohled roztomilejší). Seme je vždy agresivnější, přebírá iniciativu. Mezi jeho záliby patří: zachraňování ukeho, chytání ukeho do náruče (uke totiž většinou neumí normálně chodit, velmi často zakopává a padá), znásilňování ukeho a další.

K sememu musí uke vzhlížet – proto bývá seme nejlepší sportovec, prezident školního parlamentu, geniální student, kapitán pirátů, král, bohatý byznysmen nebo nejlépe všechno dohromady.

Obecně platí pravidlo „čím užší oči, tím víc seme“. Čítankový (a lehce odstrašující) příklad semeho je Somuku Kanou z Prachy došly (obrázek).

Uke - opak semeho. Uke je holčičí část páru a nezřídka jako dívka i vypadá. Je menší než seme (o hlavu až o dva metry), slabší, stydlivější, podřízenější, nešikovnější. Nebývá moc sportovně založený ani chytrý, protože pak by neměl na semem co obdivovat. Nemá příliš vyvinutou motoriku, dokáže zakopnout na rovné asfaltce, aby ho seme mohl chytat do náruče a dojemně chránit. Uke semeho odmítá, ale k ničemu to není – seme se totiž nezalekne násilí, pokud mu uke nechce dát dobrovolně. Je to vždy uke, kdo si po vášnivé noci / ránu / dopoledni / poledni / odpoledni /večeru.. tři dny pořádně nesedne.

Uke mívá široce otevřené oči a Naivita se v jeho případě píše s velkým N.

Samozřejmě mohou existovat zlaté výjimky potvrzující pravidlo. Občas se vyskytne i uke fyzicky i psychicky silnější, agresivnější a dominantnější než seme (The tyrant who fell in love) a seme je pak nucen jej napumpovat drogami, aby si jej podmanil. Takový uke si už feťácký dýchánek nechce zopakovat a příště se raději podřídí dobrovolně.

Klasickým příkladem ukeho je Ito Keita z Gakuen Heaven (obrázek) nebo silně odstrašující Ayase z Prachy došly (obrázek).

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

U trefného popisu aktivit Same a popisu Uke :D
Dobře napsané a vysvětlené pro neznalce :)

Okomentovat