Haruhi Suzumiya no yuutsu

Toužili jste někdy po opravdu vzrušujícím dobrodružství? Měli jste někdy pocit, že jste zrozeni pro něco mnohem většího, než je stereotypní život v tomto šedivém světě bez zázraků? Ničí vás, že takové bytosti, jako mimozemšťané, cestovatelé v čase či psionici neexistují? Připadáte si stejně nicotní, jako jediná kapka vody v v široširém oceánu? Byli jste už někdy z té nudy tak zoufalí, že jste propadli melancholii? Tak si dejte pozor, melancholie může být věc tuze nebezpečná. U někoho je to diagnóza. A třeba taková melancholie slečny Haruhi Suzimiyové může zničit svět.


- Tys ji sem vážně zatáhla jen proto, že je malá, roztomilá a má velký prsa?

- No jasně!



Asahina Mikuru-chan je nadmíru roztomilá dívenka, s obrovskýma očima a obrovskými ňadry. Mikuru pracuje jako maskotka v obchodní čtvrti a protože nosí kostýmek zajíčka a moc jí to v něm sluší, každý si od ní něco koupí. Je milá, hodná a krásná. Ale prodávat zeleninu v erotickém kostýmku není pravým úkolem slečny Mikuru. Slečna Mikuru je totiž bojová servírka z budoucnosti, která se vrátila do našeho času, protože má veledůležité poslání. Za každou cenu musí ochránit středoškolského studenta Koizumi Itsukiho, která má psychické nadání. Sice se zatím ještě neprojevilo, ale jednoho dne bude mít pro celou budoucnost obrovský význam. Jenže bojové servírce z budoucnosti stojí v cestě Yuki. Je to ohavná zlá čarodějnice a ještě navíc marťanka a ještě navíc je hrozně zlá...


Kyon je sice hlavní hrdina, ale současně je to průměrný tmavovlasý chlapec, který zrovna nastoupila na střední školu a nemá nadání vůbec na nic, snad kromě neustálého cynického komentování svého nic netušícího okolí. Ve skutečnosti se ani nejmenuje Kyon a byl by vděčný, kdyby mu tak ostatní neříkali, ale Kyon není zrovna autoritativní typ a nikdo ho moc vážně nebere. Je racionálně založený a na takové věci jako jsou mimozemšťané, cestovatelé v čase, psionici nebo Santa Claus zkrátka nevěří.

Bohužel Kyona postihlo v životě jedno velké neštěstí – ve třídě se posadil do lavice před dívku, která si říká Suzumiya Haruhi. Na rozdíl od Kyona, Haruhi zaníceně ignoruje všechny, kteří nejsou za a) mimozemšťané, za b) cestovatelé v čase, c) psionici, d) ostatní nadpřirozená havěť. S výjimkou Kyona. Z neznámého důvodu se dívka uvolila prohodit s Kyonem pár slov a pak ho, k jeho smůle, začala považovat za svého kamaráda. A protože Haruhi je dívka velice hyperaktivní, společně s marně se vzpírajícím Kyonem založí na škole kroužek zvaný S.O.S. Brigáda (Suzumiyina Olbřímí Světospasitelská Brigáda). Cíl? Najít všechny mimozemšťany, cestovatele v čase, psioniky a další podobnou verbež a užít si s nimi zábavu. Zdá se vám to šílené? Ano, ale ještě ne dost

Netrvá dlouho a Haruhi přivleče do klubu další nevinné oběti – flegmatickou knihomolku Yuki, rozkošnou vyjevenou dívenku Mikuru a tvárného pohodáře, tajemně přistěhovaného studenta, Koizumi Itsukiho.

S.O.S. Brigáda je sice kompletní, bohužel práce se pro ni nehrne. Jak se zdá, nikdo nemá o mimozemšťanech, cestovatelích v čase a psionicích žádné použitelné informace. Haruhi je znechucená… a v tu chvíli se ubohý Kyon dozví strašlivou věc.

- Ani Haruhi Suzumiya ani já nejsme normální lidé.

- To tak nějak chápu.

- Nemluvím o absenci univerzálně přijatelných sociálních kvalit osobnosti. Myslím to doslova.


Nagato Yuki je mimozemšťana. Narodila se před třemi lety. Asahina Mikuru je cestovatelka v čase. Uvízla tady před třemi lety. Koizumi Itsuki je psionik. Na požádání sice kafe neohřeje, ale jistou schopnost má a co je důležitější – zjistil to o sobě před třemi lety.A důvod, proč se všichni tři sešli na jednom místě je jediný – Suzumiya Haruhi. Přitáhla je k sobě jako magnet drobné šroubky. Kdo tedy vlastně Suzumiya Haruhi je? Názory na to se liší. Ví se je, že nevědomky způsobuje časové deformace. A když se rozruší, v alternativní dimenzi se stane něco strašlivého. Je docela možné, že stvořila tento svět. Že je to spící bohyně a tento svět a všechny životy, které lidé žijí, jsou jen její sen. Je životně důležité, aby se neprobudila. Nebo aby se nezačala nudit a nerozhodla se vytvořit si svět nový, který by více vyhovoval její dobrodružné duši. Protože to by znamenalo konec tohoto světa.

Suzumiya Haruhi je dívka, která dokáže zničit svět mrknutím oka. Ona o tom samozřejmě neví. Problém je bohužel v tom, že ona ho dovede zničit i nevědomky a stačí jí k tomu sebemenší podnět.


Jestli sletíme z tý skály spolu, budu mít větší šanci, že přežiju.


Abyste zhodnotili Melancholii Haruhi Suzumiyové, popíšete dvacet stránek a pořád ještě budete mít co napsat. A pak řeknete jediné slovo, které vystihne všechno, co máte na mysli. To slovo zní "geniální". Nejspíš se budete nutit, abyste hned první díl nevypli a nevyhodili do koše.A upatlaná školní komedie, jak se bude Haruhi jevit v druhém dílu, je výhybka na trať, která nikam nevede. Je to anime stejně tajemné, jako jeho hrdinka, u kterého je jisté jen to, že se jedná o komedii. A každopádně to není anime pro děti.

Celá zápletka je postavená na myšlence, že si nikdo není jistý, co se stane, až psychicky narušené hrdince rupnou nervy, ale ať už to bude cokoliv, je nutné tomu zabránit. Na jednu stranu jednoduché, na druhou stranu téma, nad kterým nepřestanete přemýšlet. Co když je svět opravdu jenom sen? A co hůř - co když je to sen někoho jiného?


Suzumiya Haruhi no yuutsu neboli Melancholy of Haruhi Suzumiya (v angličtině) je dílko, které si vás přitáhne mnohými aspekty. Nemluvím o hudbě, krásné animaci a pestrých barvách, které zajišťují vysokou kvalitu seriálu po technické stránce. Protože co by byly bezva barvy a hezké ksichtíky, kdyby postavy nežily? Nic. Ano, a tím se dostávám k hlavnímu taháku Haruhi Suzumiye. Jsou jím její hrdinové. Haruhi Suzumiya no yuutsu má jedny z nejlépe propracovaných charakterů, jaké jsem kdy viděla. Každý z členů S.O.S. Brigády je něčím zajímavý, každý má svůj specifický charakter a i když se tu vyskytují jisté stereotypy (nemluvná, apatická knihomolka, upištěná kawaiii krasotinka), působí jaksi zvráceně, občas skoro až psychopaticky - a kupodivu neokoukaně.



Co tedy vlastně Suzumiya Haruhi no yuutsu je? Je to školní komedie, plná tak zvrácených vtipů, až vám z toho půjde hlava kolem. Je to scifi v rouše beránčím, respektive v rouše obyčejného příběhu. Je to zkrátka story jednoho obyčejného chlapce, který je proti své vůli zavlečen do vesmírných machinací a musí se tvářit, že je to naprosto normální.

Haruhi Suzumiya je podivná anime, která možná nesedne každému, ale ti, kteří jí přijdou na chuť, na ni nezapomenou. A i když ji viděli 10x, vždycky se na ni rádi podívají ještě jednou... a ještě jednou. Hodnotím na 100 % a mám pro vás jedno malé varování na závěr: pokud se vám bude zdát, že epizody nejdou, jak by měly, je vaše podezření správné, ale kašlete na to. Ony jsou totiž přeházeny schválně.

0 komentářů:

Okomentovat