Gorgeous Carat + Gorgeous Carat galaxy

Názorně si předvedeme, jak rychle vyprchá Taylořino „skálopevné“ rozhodnutí, že zas po roce zkusí napsat objektivní recenzi. Průběh:

a) Gorgeous carat je shonen-ai => rozhodnutí je mírně nahlodáno

b) Seme je mladší než uke => Taylor se ještě jakž takž drží

c) Odehrává se to na počátku 20. století v aristokratických kruzích => Taylor se otřásá v základech. „OMG! To znamená, že…“

d) …správně, děvče, to znamená, že budou nosit obleky a cylindry => *Taylor běhá po pokoji, zoufale se snažíc zastavit nosebleed a náhle je rozhodnuta vychvalovat do nebe*

Ocitáme se v Paříži na počátku 20. století. Florian Rochefort má tu nejmodřejší krev, jakou by si mohl přát, bohužel v rodinné pokladnici už povážlivě prosvítá dno. Florian je rozumný hoch, klidně by se šel živit rukama, ovšem jeho matka to kategoricky zamítá. Máti je totiž ten typ, který při představě, že bude muset do ruky uchopit něco těžšího, že čajový šálek, dramaticky lomí rukama, omdlévá a rozčiluje se, že raději pojde hladem, než zažít takovou potupu, jako je p-p-… práce!!! Sice ještě vlastní obří diamant, který jejich rodině kdysi věnoval sám král, ale prodat jej samozřejmě také nepřichází v úvahu.

Řešení by mohl představovat svérázný mladý boháč Rei Balzac Culrand, který se dostaví s nabídkou, že dluhy paní Rochefortové zaplatí. Ovšem nebude to zadarmo. Dáma mu musí prodat buďto Floriana nebo diamat. A máti, světe, div se, najedou váhá. (Jako by to nebylo jasné! Prodej mu kluka, ženská, budeš mít prachy, diamant a ještě ušetříš za jeho jídlo a šaty!) Bohudík je Florian uvědomělý hoch (někdy až moc), který nedopustí, aby se mamá trápila, tudíž se rozhodne s Reiem odejít dobrovolně. Ovšem u Reie doma jej předchozí horlivost přejde, urazí se a začne bojkotovat. Rei naneštěstí trpí psychickou poruchou zvanou „seme syndrom“ (neodolatelná touhá ubližovat lidem, které miluje), takže Floriana lehce zmučí a pokusí se mu vtlouct trochu rozumu. (Ve vší počestnosti! Snad jste si nepředstavovali něco perverzního! Džízis!) Naopak Florian zase projevuje těžké symptomy „uke sklonů“ neboli vrozené náklonnosti k lidem, kteří se vůči němu dopouštějí násilí, tudíž se nic nestalo a ruka je v rukávě… haha.

Florian tedy pod lehčím nátlakem zůstává s Reiem, z něhož se vyklube hledaný fantóm Paříže, tajemný zloděj šperků Noir, po diamantu paní Rochefortové jde někdo, kdo se neštítí vraždy, nastanou oplétačky s mafií a celé dobrodružství vyvrcholí indanajonesovskou výpravou za jeruzalémským pokladem a Svatým grálem.

(A teď se připravte na Taylořino nadšené óchání.)

Gorgeous carat má čtyři volume + jeden jednovolumový sequel s názvem Gorgeous carat galaxy (ten je mimochodem dosti strašidelný, brr), autorkou je Higuri Yuu (Cantarella, Zeus, L'alleluja des Anges a jak jsem tak četla GC, určitě tu o ní ještě bude řeč).

Chcete znát hlavní důvod, proč se mi Gorgeous carat tak líbil? Kupodivu to není homosexuální podbarvení (je mi jasné, že tímto doznáním jsem vás šokovala) ani ty zbožňované cylindry ^_^. Gorgeous carat mi připomněl všechny ty brakové dobrodružné romány, které jsem četla jako malá. Tak nějak mě to vrátilo do dětství. *nostalgie* Děj je jednoduchý, oddychový a snadno předvídatelný, ale také napínavý, zábavný a stránky ubíhají jedna radost. I přesto, že je to manga spíše dějová, zvládá hezky rozvíjet vztah mezi hrdiny a jejich charaktery.

Ty jsou velmi výrazné – Rei je ten drsný, silný, cool, ale mangaka nikdy nezapomene připomenout, že je mu teprve osmnáct, a že je to jen nepříjemný drzý spratek. Naproti tomu Florian je zase dobře vychovaný, jemný a způsobný, ovšem pěstičky má navzdory svému křehkému vzezření dost tvrdé a rozhodně bych se mu nechtěla dostat pod ruce, když se rozčilený. Na rozdíl od 80 % všech ostatních uke si dokázal zachovat moje sympatie i ve chvílích, kdy se tváří submisivně (skoro pořád) a pokud dostával nakládačku (skoro pořád), dokonce jsem ho litovala, chudáčka TT_TT. Taky je tady Reiova věrná nohsledka Laila, hrdá zástupkyně drtivé menšiny sympatických manga žen a nevídaná kuchařka a nemůže chybět ani vlezlý soukromý detektiv, který Noirovi naoko šlape na paty, ale nakonec mu vždycky pomůže.

Co se týče shonen-ai – Gorgeous carat tento prvek obsahuje ve velmi malé míře, bohužel/bohudík (nehodící se škrtněte). Náznaků, chytání za ruce, objímání či (děsně oblíbené) přirážení ke zdi je tu dost, ovšem skutečný polibek je jeden a to ještě s hlavami mimo obraz, takže tuto mangu by mohli zchroustat i jedinci s lehčí formou homofobie. Pravda, je zde i yaoi scéna, ale jen ve stylu „nic není vidět, domyslete si“.

Gorgeous carat je čistě odpočinková manga bez větších (jakýchkoliv) myšlenek, ale úžasně zábavná, s kouzleným humorem, příjemnými charaktery, taková, jaká ve vás ani nenechá rýhu velikosti Grand Canyonu, ale určitě s ní strávíte příjemné odpoledne. Rozhodně by mi nevadilo, kdyby Higuri Yuu napsala další sequel (jeden až deset).

Stažení: hm, a je mi jasné, že teď odradím všechny, které jsem nalákala, protože tady je trochu problém a vy jste líní jako vši, znám vás! ^_^

Na internetu se vyskytují různé... ehrm... kousky. Nejkomplexnější je to asi na bishies-lover LJ, přičemž z druhého volumu je pořád jedna kapitola raw a další kapitola úplně chybí. Proto doporučuji i raw druhého volume z yshare LJ. Pokud neumíte číst rawy, obrázky jsou dosti výmluvné a na začátku volume třetího je shrnutí, takže vám nic neunikne.

Prosím vás, jestli neumíte stahovat z livejournalů, čtěte, ať se pak nemusíte hloupě ptát a já neumím ještě hloupěji odpovídat. Je třeba si na livejournalu založit účet a pak si daného uživatele (yshare, bishies-lover) přidat do přátel. Někde je tam tlačítko „join this livejournal“ nebo něco v tom smyslu. Pak by se vám mělo otevřít stahování.

(Tak tímhle jsem už odrovnala i ty nejzapálenější zájemce, protože pochybuju, že někdo touhle „šichtou“ projde, když mi někteří píšete, že se vám nechce registrovat ani na vnmanze :// Ale ujišťuji vás, že Gorgeous Carat za tu námahu stojí <= chabý pokus o znovunalákání otrávených čtenářů.)

0 komentářů:

Okomentovat